Halak - Víz alatti csodavilág

A korallzátonyon rikítóan élénk színű és hihetetlenül furcsa formájú halak nyüzsögnek. Ám hirtelen felbukkan a cápa! A bohóchal villámgyorsan bebújik a tengeri rózsa védelmező karjai közé. A cafranghal ügyet sem vet a ragadozóra, aki álcája miatt algának vélheti. A halak – még a jó ismert hazaiak is – sok meglepetést tartogatnak. Fedezd fel a világukat! Hihetetlen: a halak nyitott szemmel alszanak és napszúrást is kaphatnak!

Itt veheted meg a könyvet >>>

Úszás után édes a pihenés

A hal hajtómotorja a farokúszója, amelyet erős izmok kötnek össze a testével. Ha oldalra csap vele, erőteljes lökést ad magának az előrehaladáshoz. Közben a farok alatti és a hátúszója egyensúlyban tartja, hogy ne forduljon meg a saját tengelye körül. Ezek úgy stabilizálják a testét, mint a tőkesúly a hajót.

Minden élethelyzetre egy úszó

A farokúszó mozgatása sok energiát emészt fel, s a halak általában gyorsan kifáradnak tőle. Ezért a legnagyobb meghajtóerőt csak szükség esetén veszik igénybe: vadászat vagy menekülés közben.
Kényelmes úszkáláshoz elegendő a két pár mell- és a hasúszójuk. Ezekkel fantasztikusan jól tudnak manőverezni. Némelyik hal képes egy helyben megfordulni vagy akár visszafelé úszni.
A hosszúra nyúlt halak, mint az angolnák vagy a murénák más módon haladnak előre: kígyóznak, mint a valódi kígyók. Testüket hullámzó mozdulatokkal lökik előre, ebben rendkívül hosszú hátúszójuk segíti őket.

A halak úszva alszanak?
A halaknak is szükségük van alvásra, de ez nem olyan egyszerű számukra. A legtöbb cápának például állandóan úsznia kell, ezért a két agyféltekéje felváltva pihen. A tüskés rája a víz fenekére lapul és homokkal takarózik. Vajon hogyan alszanak a folyami halak? Ha nem csapkodnának az úszóikkal, elsodorná őket a víz! A pisztrángok éjszakára ezért egy nyugodt helyet keresnek a folyóban, ahol szinte nincs is áramlás. A zebrahalak más trükkel élnek: néhány másodpercre elalszanak, majd felébredve újra erőteljesen úszni kezdenek a folyásiránnyal szemben.



www.mimicsoda.hu