A Hold - Titokzatos útitársunk

A Holdat a Földről távcsővel tanulmányozhatjuk, és szondákat vagy akár asztronautákat is küldhetünk a felszínére. A Hold nemcsak a hozzánk legközelebbi bolygó, de eddig az egyetlen, amelyre eljutott az ember. Most megtudhatod, hogy mi történt, amikor az első Holdra szállásnál alig maradt üzemanyag a holdkompban, és hogyan vette át Neil Armstrong a vezérlést a fedélzeti számítógéptől. A könyvből az is kiderül, hogy a Hold nélkül miért nem lenne élet a Földön.

Itt veheted meg a könyvet >>>

Ebből épül fel a Hold
A Hold felszínén járt tizenkét űrhajós összesen 382 kilogramm holdkőzetet hozott magával a Földre. Sok holdkőzet idősebb, mint a földi kőzetek. A legrégebbi földkőzet 3,8 milliárd éves. A legöregebb holdkőzet kora ezzel szemben 4,5 milliárd év, csaknem egyidős magával a naprendszerrel.

Értékesebb az aranynál és a gyémántnál
A holdkőzeteket az USA nemzeti kincsnek tekinti, magánkereskedelmük szigorúan tilos. Az anyag töredékét adták át a világ laboratóriumainak kutatásra vagy - műgyantába öntve - ajándékképpen más országok kormányfőinek. A kőzetek zömét - 80 százalékát - mindmáig nem vizsgálták, védőgáz alatt őrzik a NASA trezorjaiban. Aki poénból „holdkőzetet” kínál eladásra az interneten, annak meggyűlik a baja a NASA és az FBI, az amerikai szövetségi nyomozóiroda rendőreivel. Törvényesen is hozzá lehet jutni holdkőzethez, mert meteoritbecsapódáskor a világűrbe kirepült holdmeteoritok a Földön is landolnak.

Védtelenül a sivár környezetben
Azt már a személyzettel felküldött holdutazások előtt is tudtuk, hogy a Holdnak szinte nincs légköre. Nemcsak a belélegzéshez szükséges levegő hiányzik, de az űrhajósoknak a Napból és a világűrből érkező sugárzás ellen is védekezniük kell. A Földön az atmoszféra megóv bennünket például az UV-, a röntgen- és a gammasugárzástól. A Föld mágneses erőtere védelmet nyújt a Napból kisugárzott, elektromosan feltöltött részecskék ellen. A Hold mágneses erőtere sokkal gyengébb és egyenetlen elosztású, ezért ez a védelem is hiányzik ott.

A Naprendszer történelemkönyve
A Földön folyamatos a kéreganyag megolvadása és újraképződése másutt. Ezzel szemben a Hold vulkanikusan nem aktív. Ennek köszönhetően a Hold olyan, mint egy történelemkönyv, amelyből képet kaphatunk a Naprendszer korai időszakáról és a Föld keletkezéséről. A holdkőzetek vizsgálatából és a szeizmikus adatokból végül sikerült arra is fényt deríteni, hogyan is jutott a holdjához a Föld. A legvalószínűbb elmélet: a Föld összeütközött egy másik, gigantikus bolygóval. A bolygónak a tudósok a Theia nevet adták. Az ütközéskor a Theia a vasanyagának zömét átadta a Földnek. Az ősföld és a Theia külső részei összekeveredtek. Ebből a törmelékből jött létre a Hold. Alighanem ez a következtetés az Apollo-küldetések legkomolyabb eredménye.



www.mimicsoda.hu