Mióta ismerik a korcsolyát?

Végre befagytak a tavak és biztonságosan lehet korcsolyázni a jégen! Gondolkodtál már azon, hogy kik és mikor kezdték használni a korcsolyát? Sportra vagy közlekedésre? Milyen anyagból készítették? Sok érdekességet megtudhatsz, ha végigolvasod a cikkünket. Ha pedig a sport világába szeretnél nagyobb betekintést, lapozd fel a Mi MICSODA néhány Különkönyvét! Jó szórakozást kívánunk!

A korcsolya nem mindig így nézett ki, mint manapság. Az ilyen téli napokon találékony elődeink már több ezer éve használták közlekedésre a korcsolya elődjét, ami lócsontból készült. Az Oxfordi Egyetem kutatói egyenesen azt állítják, hogy már négyezeréves múltra tekint vissza a korcsolyakészítés.
A csontokat elöl hátul átfúrták, és szíjjal erősítették a lábbelihez. Magyarország területén is találtak ilyen csontleleteket.

A gyorsabb előrehaladás érdekében őseink két botot is használtak, s azzal lökték előre magukat. A legnagyobb szolgálatot Észak-Európában, a mai Finnország területén jelentette a korcsolya, mivel a befagyott tavakat 5-ször olyan gyorsan tudták átszelni, mint gyalog. Később vasból majd acélból készítették a korcsolyát, s ezzel még négyszeresére növelték a sebességet.

A fenti eredményeket az oxfordi tudósok irányításával végzett kísérletek alapján hozták a világ tudomására. Az olasz Alpokban öt kiváló sportoló tesztelte a lócsontból készült közlekedési alkalmatosságot. A sebességen kívül azt is vizsgálták, mennyi energia takarítható meg a korcsolya segítségével egy 10 kilométeres út során.

Ha szívesen olvasnál még többet a sportról, akkor figyelmedbe ajánlajuk a Futballkönyv, a Sport című Mi MICSODA különkönyvet, valamint a Futball-vb és a Labdarúgás című Tudod-e a választ? füzeteket.



www.mimicsoda.hu