A világ legöregebb fái

A Biblia ószövetségi részének egyik alakja, Matuzsálem neve eredetileg lándzsás embert jelentett, később azonban a különlegesen hosszú életkort is ezzel kezdték el megjelölni, matuzsálemi életkorként. Mózes első könyve szerint ugyanis Ádám nyolcadik utóda (Énókh fia, Lámekh apja és Noé nagyapja) 969 évet élt. Ezt az életkort ember még meg se közelíthette, a fák közt azonban vannak olyanok, amelyek bőven meg is sokszorozták. Ezek tehát a fa matuzsálemek, amelyek között elsősorban a hegyi mamutfenyőket (Sequoiadendron giganteum) kell megneveznünk. Ezek akár 2-3000 évig is elélnek, egyszersmind hatalmas méretűekké is megnőnek. Közülük a legnagyobb példány az amerikai Sequoia Nemzeti Parkban található. Ugyanakkor a jelenleg ismert, legidősebb fa mégsem mamutfenyő, hanem egy szálkástobozú fenyő (Pinus aristata), amely a kaliforniai White-hegységben növekszik, és amelynek a korát 4700 évre becsülik. A botanikusok a Matuzsálem nevet adták neki. Az európai fenyőfélék közül az Alpokban és a Kárpátokban honos cirbolyafenyő (Pinus cembra) él a legtovább, de ennek a kora ma nem haladja meg az ezer évet.

Nem mindig lehet könnyű dolguk a madaraknak, ha el akarnak igazodni az ilyen hatalmas mamutfenyők ágainak járataiban.

Mi jellemzi a mamutfenyőket?
A hegyi-, vagy más néven óriás mamutfenyő (angolul giant redwood) a legnagyobb fa- és lombtömegű fa a világon. Törzse különlegesen vastagra is megnőhet, akár a tíz méteres átmérőt is elérheti, ami azt jelenti, hogy egy kisebb lakás területét foglalja el. Titkuk valószínűleg az erős gyökérzetük, amelynek átmérője megegyezik a lombkoronájukéval. Természetesen a környezetük egyéb, számukra kedvező körülményei – például a megfelelő páratartalom – is segítik őket a hosszú élet elérésében. Átlagosan több mint kétezer évig élnek, de Kaliforniában léteznek háromezer évnél idősebb példányaik is. Jól tűrik a szárazságot és bár fiatalon kevésbé, de később, megerősödvén ellenállnak a hidegnek is. A magjaikat tartalmazó tobozaik csak nagyon idős korukban jelennek meg az ágaikon. A villámok gyakran kárt tehetnek a mamutfenyőkben, de elpusztítani nem tudják őket, mert vastag kérgük ellenáll a tűznek. Ha a talaj szintjén terjed el tűz, abból pedig még profitálni is tudnak: tobozaikból ugyanis a hő hatására olyan sűrűn pattogtatnak ki a magok, hogy így sokkal nagyobb az esélyük a szaporodásra. Különösen, ha a tűz egyúttal felperzseli a többi, konkurens növényt is, és így a magok tápanyagban gazdag, viszont mások által kevésbé benőtt talajra esnek. Telenként a jég és a hó alaposan megterheli az ágaikat, de az óriások akár több éven át is elbírják ezek hatalmas súlyát.

Az elnök nevű mamut matuzsálem méreteit az emberek is kiélvezhetik, ha kellő óvatossággal és a fát megkímélve mennek föl rá. (Fotó: http://www.michaelnicknichols.com/)

A világ legmagasabb fái is közülük kerülnek ki, ám azt nem könnyű megállapítani, hogy melyik példányuk is lenne a rekorder. 2006-ban azonban többen úgy döntöttek, hogy mégis megtalálták a világ legmagasabb élő fáját, amelyet 115,55 méter magasnak mértek. Az addigi csúcstartó a 113 méter magas,  Sztratoszféraóriás (Stratosphere Giant) nevű fa volt. A csúcsdöntőnek kikiáltott példányt egy titánról, Zeusz fiáról, Hyperiontól (ejtsd: hüperion) nevezték el. Fatömege 530 m3, életkorát 7-800 évre becsülik, vagyis még csupán egy kamaszról van szó. Ennek megfelelően nagyon vigyáznak is rá, a pontos helyét is titkolják, nehogy turistalátványosság legyen belőle, és esetleg felelőtlen emberek kárt tegyenek benne. Hyperion mellett ismert egy másik faóriás is, amelynek a Sherman tábornok nevet adták. A névadó tábornok az amerikai polgárháborúban harcolt, és valószínűleg sosem gondolt arra, hogy egyszer majd azt írják le róla, hogy 1487 m3-nyi tömeggel rendelkezik, az életkora pedig kb. 2300-2700 év. Ráadásul még növésben van, tehát bármi lehet belőle…

A Sherman generálisról elnevezett fa mellől hosszasan kell fölfelé nézni, ha az ember végre ágakat is szeretne látni.

Matuzsálem és Elnök
Mint már említettük, a világ két, legöregebb fájának egyikét Matuzsálemnek nevezték el, a másikat viszont Elnöknek – talán hogy legyen a mamutfenyők közt egy mérvadó személyiség is. A 3200 éves Matuzsálem jelenleg több mint 74 méter magas. A hatalmas fáról a National Geographic című lap munkatársai csak úgy tudtak fotót készíteni, hogy 126 részletéből rakták azt össze, mozaikszerűen. Olyan helyzetet ugyanis még helikopterről sem lehet létrehozni, hogy egy fényképezőgép a teljes fa látványát be tudja fogni.
Bár az Elnök (President) néven ismert fa nem a legmagasabb a világon, ugyanakkor ennek a tömegét ítélik a legnagyobbnak. A számítások szerint az óriás mamut fenyőnek csaknem kétmilliárd levele van. Törzsének térfogata 1300 m³, átmérője pedig 8,2 méter. Nagyságának és stabilitásának köszönhetően valószínűleg természeti katasztrófákat is túlélne, így az Elnököt kevésbé féltik, mint pl. a Hyperiont. Turisták, alpinisták is meglátogathatják, és ha betartják a védelmére előírt rendelkezéseket, akkor fel is mászhatnak rá és lecsünghetnek róla, mintha maguk is a termései lennének. Természetesen mindezt csak kötelekkel és a függeszkedésre alkalmas ágak gondos bemérésével tehetik, hiszen ezek a fák minden szempontból hatalmas értéket képviselnek. Nemcsak esztétikai élményt adnak és számos élőlény lakhelyéül szolgálnak, hanem példa nélküli mértékben járulnak hozzá a Föld levegőjének javításához. Ezekre a matuzsálemekre legalább annyira kell vigyázniuk az embereknek, mint önmagukra.

 

Lévai Júlia

 

Olvass különleges fákról a Mi MICSODA sorozat Az erdő című kötetében!



www.mimicsoda.hu