Mamutok szemtől szemben

Ugye szeretnél te is végre közelről látni egy gyapjas mamutot? Vagy inkább egy mamutborjú múmiáját vizsgálnád meg alaposabban? Mind olyan érdekes lehet! Ha felkeltetettük az érdeklődésed, látogass el a Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítására, ami április 2-án nyílt. A Múzeum és a Tessloff-Babilon közös kvízjátékán pedig április második hetétől tesztelheted tudásod. A játék 3 hónapig tart, havonta egyszer sorsolunk. Tarts velünk!

A kiállítás egy időutazásra hívja a látogatót: több mint 10 ezer évvel ezelőtti világ tárul elénk, amikor már régen nem a dinoszauruszok népesítették be a szárazföldet, hanem a náluk kicsit kisebb testű, de azért a mai elefántoknál nagyobb, akár 4 méteres magasságot is elérő, hatalmas agyarú mamutcsordák. A hideg éghajlathoz többek között úgy alkalmazkodtak, hogy a hátukon vastag zsírréteget halmoztak fel és raktároztak el. A nagy termetű állatok nagy távolságokat tudtak megtenni élelem után kutatva.
Tudtad, hogy nem csak egy jégkorszak volt?
A földtörténet során legalább négy nagy jégkorszak, azaz globális lehűlés zajlott le! A legkorábbi nagy jégkorszak 2,7-2,3 milliárd évvel ezelőtt volt. A második jégkorszak alatt 800-600 millió évvel ezelőtt a tengervíz egészen az egyenlítői területekig befagyott! Ezért ezt a jégbolygó korának is nevezzük.

Jégkorszakoknak azokat a több millió évig tartó időszakokat nevezzük, amikor bolygónk felszínének egy részét nagyobb összefüggő jégtakarók borítják.
Tudjuk, hogy Földünk felszínének 10%-át ma is jég borítja. Tehát ma is jégkorszakban élünk, és ennek még koránt sincs vége.
Egy nagy jégkorszakban is váltakoznak a meleg és a hideg szakaszok. Az elmúlt 500 ezer évben 4 hideg és a köztes időszakokban 3 meleg időszak volt.
A legutóbbi „kis jégkorszak” a 14. századtól a 19. századig tartott, melynek egyik mélypontja az 1500-as években volt.
Ha bővebben szeretnél olvasni erről a témáról, ajánljuk Jégkorszak című Mi MICSODA könyvünket.

www.mimicsoda.hu