A magányos szigetlakó

Hallottál már Robinsonról? Olvastál már kalandjairól? Láttad valamelyik róla szóló filmet? Tudtad-e, hogy Daniel Defoe leghíresebb hősét, Robinson Crusoe-t valós személyről formázta. Nemrégiben megtalálták az eredeti Robinson, Alexander Selkirk táborhelyét. Mi igaz az ismert történetekből? A cikkünkből kiderül!

Ki volt az igazi hős?
Alexander Selkirk (1676-1721) a Cinque Ports nevű hajó skót matróza volt. A hajó 1703-ban indult útjára majd összetűzésbe keveredett egy másik hajóval. 1704-ben a lakatlan Juán Fernandez szigetcsoportnál (Chile partjaitól 600 kilométerre) kötött ki

Alexander Selkirk szobra szülővárosában, a skóciai Lower Largoban

a hajó kapitánya, hogy újra feltöltsék  készleteiket. Selkirk úgy gondolta, a hajó nem elég biztonságos a továbbutazáshoz, ezért azt javasolta, maradjanak a szigeten, várják meg, míg egy másik hajó felveszi őket. Ezt az ötletét azonban senki nem támogatta, a kapitány – megunva Selkirk „nyafogását” – otthagyta őt a szigeten egy puskával, némi lőporral, asztalos szerszámokkal, késsel és egy Bibliával felszerelve. Négy év és négy hónap telt el, mire Woodes Rogers kapitány Duke nevű hajójával arra járt és felvette.

Regény és valóság
Daniel Defoe híres regénye, a Robinson Crusoe Selkirk történetén alapszik. A Robinson Crusoe 1719-ben jelent meg, azóta több film is készült belőle. A regény kicsit más, mint a valóság: Robinson hajótöröttként kerül a szigetre. Itt viszont ugyanúgy életben kell maradnia, mint Selkirknek: élelmet kell szereznie, tábort kell építenie. 24 magányos év után társat is szerez magának, a vadember Péntek személyében. Robinson összesen 28 évet, két hónapot és 16 napot tölt a szigeten. Most több titkot nem árulunk el, olvasd el inkább a regényt!

Daniel Defoe
Ki Daniel Defoe?
Az író Daniel Foe néven született, de nevét nem tartotta elég előkelőnek, ezért megtoldotta a De szócskával, amelytől nemesi hangzást kapott. Pontos születési dátumát nem ismerjük, feltételezések szerint 1660-ban született Angliában. Fiatal korában sokat utazott, kereskedésből élt, majd a politikába is belekóstolt. Egy politikai röpiratáért pellengérre állították, mindkét fülét megcsonkították, majd börtönbe csukták. Az újságírás mellett érdeklődése egyre inkább a regényírás, a kalandregényírás felé fordult.

Robinson Crusoe sziget

Hogyan élt Selkirk a szigeten?
A régészek most találták meg Selkirk egykori táborát. Találtak egy navigációs műszert (egy körzőt, amivel a térképen a távolságokat mérték a navigátorok), mely a Cinque Portsról származik, valamint ráleltek a matróz fegyverére. A megtalált leletek alátámasztják azt, amit eddig csak a Selkirk megmentése után készült úti beszámolókból tudtunk: a matróz kecskékre vadászott, a húsukat megette, bőrükből pedig ruhát készített magának. Selkirk két tábort is épített magának, az egyiket egy forrás mellé, a másikat pedig a sziget legmagasabb pontján, ahonnan a tengert kémlelte, és várta a közeledő hajókat.
A szigetet, melyen Selkirk „raboskodott” 1966. január elsejétől hivatalosan Robinson Crusoe szigetnek nevezik.


Még több kalandról szeretnél olvasni? Lapozd fel a Mi MICSODA sorozat Felfedezők és utazásaik című kötetét! Ha pedig tudni szeretnéd, milyen hajón utazhatott Robinson, keresd meg a sorozat Hajók című kötetében.


www.mimicsoda.hu