A leghíresebb vadnyugati hős

Amerika egy részén sokáig az erőszak volt az úr. A vadnyugaton könyörtelen indiánok, bátor telepesek, gonosz banditák, keményöklű serifek és merész cowboyok éltek. Itt született a híres William Frederick Cody – az élő legenda. Ö még azt is túlélte, hogy az indiánok egy késsel elevenen lenyúzták a fejbőrét!

Buffalo Bill korának leghíresebb vadásza is volt.
William F. Cody 160 évvel ezelőtt született. A Buffalo Bill néven elhíresült kiváló lövész, vadász, nyomkereső, indiánszakértő és showman máig meghatározza a vadnyugatról alkotott – romantikus – képünket. Igen sokoldalú ember volt, valószínűleg ennek köszönheti, hogy filléres regények és világhírű westernfilmek főhőse lett.
1846. február 26-án született Iowa államban, Scott County-ban. Alig múlt 14 éves, mikor már tapasztalt aranyásó, marhahajcsár és prémvadász volt, valamint a legendás Pony Express futáraként is ismerték. A polgárháborúban az USA 5. lovasezredének futáraként és felderítőjeként harcolt az indiánok ellen. Cody nagyon kemény ember volt. A csejenek elleni egyik csatában nem csupán a kalapját veszítette el: meg is skalpolták, de túlélte.
1867-ben Cody bölényvadászként kereste a kenyerét: rengeteg állatot ejtett el: átlagosan naponta tizet, hogy a vasút építőinek elegendő élelme legyen. Ekkor kezdték a megtisztelő Buffalo Bill néven emlegetni (a Buffalo magyarul bölényt jelent). Két évvel később Ned Buntline író különböző történeteket kezdett kitalálni Codyról, és regényeket jelentetett meg róla. Hatalmas sikert aratott: a közönség egyre több színes sztorit követelt a vadnyugat hősének életéről.
Ned Buntline még egy színdarabot is írt Scouts of the Prairie (A préri nyomkeresői) címmel. Így tehát Cody telente színpadra állt, nyaranta pedig a hadseregben szolgált nyomkeresőként.
Buffalo Bill 1883 májusában hívta életre a Wild West Show-t, azaz a Vadnyugati Show-t. A premierre Nebraska államban, Omahában került sor. Hogy mi volt olyan különleges az előadásban? Valódi cowboyok igazi bölényekre vadásztak, akik vadásztudományuk mellett rodeo-kunsztokat is bemutattak. Teljes harci díszbe öltözött hús-vér indiánok támadtak meg száguldó postakocsikat, és kápráztatták el a közönséget lovaglótudományukkal. Sőt a híres amazon, a kiváló mesterlövész, Annie Oakley is fellépett a show-ban.
Az eredeti Buffalo Bill Show-ban még a híres Ülő Bikát is megcsodálhatták a nézők. A dakota indiánok utolsó nagy felkelésének vezére az után vált ismertté, hogy a Little Big Horn-i csatában 1876. június 25-én legyőzte Custer tábornokot és csapatait. A sziú törzsfőnök egy egész éven át utazott a társulattal.
1887-ben Buffalo Bill és a teljes színtársulat Európába utazott. Még Victoria királynő trónra kerülésének arany jubileumán is felléptek Londonban. Hosszú éveken keresztül turnézott a trupp – száz indiánnal, bölénycsordával és 180 lóval – Európa nagyvárosaiban. Mindenütt hatalmas sikert arattak. Az európaiaknak szeme-szája tátva maradt az indiánok csatakiáltásai, a pazarul színre vitt csatajelenetek, a lélegzetelállító show láttán. Harminc éven keresztül varázsolták el a közönséget.
A vadnyugatról, a cowboyokról és Buffalo Billről még többet megtudhatsz a Mi MICSODA sorozat A vadnyugat című kötetéből.

www.mimicsoda.hu