Segítsük bolygónkat – A Föld órája

Az utóbbi évtizedek legjelentősebb változása Földünk életében a túlzott üvegházhatás következtében fellépett globális éghajlatváltozás. Egy nemzetközi kezdeményezés szerint 2009. március 28-án este lesz a Föld órája. Ha érdekel, hogy mit tehetsz te ebben az időben a Földért, olvasd tovább a cikket.

Földünk légköre a világűrből fényképezve

Légköri változások
A légkör, egy a bolygónkat körülvevő gázburok, melynek nagy része nitrogén (78%) és oxigén (21%). A maradék egy százalékban vendéggázok vannak jelen: szén-dioxid és néhány nemesgáz (argon, neon, hélium stb.).
Ezek a vendéggázok olyan légköri viszonyokat hoztak létre, hogy a Föld és a világűr között egyfajta fal jött létre, ami nem engedi ki a képződött hőt az űr felé, hanem ezeket visszaveri. 
Ezt nevezzük üvegházhatásnak. Ennek köszönhető, hogy a Földön kialakulhatott az élet, a napfény melege nem szökik ki az űrbe. Enélkül a visszaverődés nélkül a Földön olyan hideg lenne, mint a mélyhűtőben: - 18 fok.

A probléma akkor kezdődött, amikor a modern kori társadalom óriási mennyiségben kezdte a fosszilis eredetű (szén, kőolaj, földgáz) energiahordozókat elégetni, kiirtani az erdőket, megsokszorozni a mezőgazdasági területeket és az állatállományt. Ezzel drasztikusan megnőtt a levegő szén-dioxid, nitrogén-oxidok, metán és klórozott szén-hidrogén tartalma. Az így kialakult fokozott üvegházhatás indította el a globális felmelegedést.

A jelenség erőteljes környezeti változásokhoz, a tengerszint emelkedéséhez, a csapadék mennyiségének és térbeli eloszlásának megváltozásához, szélsőséges időjárási viszonyokhoz vezetett. Mindezekhez nagyon nehéz alkalmazkodnunk, hiszen kihat életünk minden területére, változnak a gazdasági tényezők is.

Amilyen hosszú folyamat vezetett ennek a kialakulásához, olyan sok idő kell a helyreállításához, hiszen a ma kibocsátott szén-dioxid 100 éven át lebeg a légkörben.

A Föld órája

 

Sidney egy átlagos hétköznapon (fent) és a Föld órájában (lent)

Az üvegházhatású gázok kibocsátását energiatakarékossággal, az erdők kiirtásának leállításával és több fa ültetésével lehetne legjobban ellensúlyozni. Ezek a lépések soha nem tapasztalt globális méretű együttműködést igényelnek.
Úgy tűnik, hogy az együttműködés elindult, hiszen a kiotói jegyzőkönyv – amely szabályozza az üvegház hatású gázok kibocsátását – már 1992-ben megszületett, noha csak 1997-ben fogadták el, és 2005-ben lépett életbe.
Ám nem ez az egyetlen kezdeményezés, amely Földünk védelmét szolgálja.
2007-ben indult a Föld órája akció, elsőként Sidney borult teljes sötétségbe erre az egy órára. Tavaly már hazánk is csatlakozott az akcióhoz: a megadott időpontban Budapesten és több településen egy órára minden - köz-, vagyon-, és a közlekedésbiztonság szempontjából nélkülözhető - világítást kikapcsoltak. 

Jelentős energia megtakarítást jelent ez az esemény, és fontos a figyelemfelkeltő hatása is. A Föld órája akcióban intézmények, vállalatok és a lakosság is részt vesz - így te is csatlakozhatsz.

Mindössze annyit kell tenned, hogy március 28-án, szombaton 20 óra 30 perctől egy órán át nem kapcsolod fel a villanyt. Sőt, ha már úgyis sötétbe borult a város, menjetek ki a szabadba és gyönyörködjetek a csillagos égboltban, mely a sötét városból sokkal jobban látszik.

Csatlakozz te is az akcióhoz, tegyél te is Földünkért, meghálálja!

Ha többet szeretnél tudni az éghajlat változásairól, olvasd el a legújabb Mi MICSODA kötetet, az Éghajlatot.

 

 



www.mimicsoda.hu