Felfedezték a papír valódi korát - Megváltozik az írás története

Mióta ismerjük a papírt? Erről biztos tanultál már az iskolában, a válasz mégsem olyan egyszerű, mint első olvasásra hinnénk. Papirusztekercseket már az egyiptomiak is használtak, de az igazi papírt csak időszámításunk kezdete környékén fedezték fel Kínában. Nemrég újabb leletekre bukkantak a kutatók Ázsiában, mely teljesen megváltoztahatja az írás eddigi történetét. Ha téged is érdekel, miből és mióta készül a papír, olvasd el a cikkünket!

Régi papírgyári gép
Eddig mindenkinek azt tanították, hogy a papírt i. sz. 105-ben találta fel a Han dinasztiában uralkodó Ho-Ti császár egyik hivatalnoka, Caj Lun. Ő javasolta a császárnak, hogy a nehéz bambusztábla és a drága selyem helyett papírra írjanak. Az uralkodó elfogadta a jó tanácsot, és elrendelte a papírkészítés elterjesztését.
Néhány héttel ezelőtt azonban újabb leletre bukkantak a tudósok Kínában, melyből arra következtetnek, hogy a Távol-Keleten már jóval korábban használták a papírt, mint ahogy ezt eddig hitték. A most megtalált, tíz négyzetcentiméteres papírdarabka lenszálakból készült, és kínai régészek találtak rá, akik egy ókori helyőrség feltárását végezték Északnyugat-Kínában. A papíron kézírás is olvasható, ezért ez a mostani lelet az írás történetében is rendkívülinek számít.
Korábban úgy tudták a szakemberek, Caj Lun fakéregből, selyemből, halászhálókból állította elő a papírt. Mindennek fejében nemesi címet kapott, és nagy vagyonra tett szert.
A mostani felfedezésből azonban arra következtetnek a kutatók, hogy már az i. e. 8-ban is ismerték a papírt, tehát Caj Lun papírkészítéshez szükséges, titkos hozzávalói mégsem voltak annyira titkosak.
Így készül a merített papír.
Ő már jól bevált recept alapján készítette el a kínai találmányt.
A papír alapanyagául a régi kínaiak eperfaháncsot, bambuszrostot és kínai füvet használtak, melyhez kiegészítésként kevés rongyhulladékot is kevertek.
Mivel az arabok az i. sz. 751-ben foglyul ejtettek néhány kínai papírkészítőt, a papírkészítés technikája Európában csak a 12–13. században terjedt el.
Magyarországon 1310-ből származik az első papíroklevél, a gyártás pedig csak a 16. században indult meg.
A papír ma is jellemzően növényi rostokból készül. A fő alapanyag a fa és a rongyhulladék, de a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek elterjedésével egyre jelentősebb nyersanyaggá válik a hulladékpapír is.
Bár a papírkészítés nem ördöngösség, nincs benne semmi mágia és varázslás, ez a közelmúltbeli felfedezés mégis alapjaiban megváltoztathatja az egyik leghétköznapibb használati tárgyunkról alkotott ismereteinket. Ha közelebbről is megismerkednél az anyag megismerésének tudományával, lapozd fel a Kémia című Mi MICSODA könyvet!



www.mimicsoda.hu