A világ legrégibb pókhálója

A pókok már a dinoszauruszok idején szőtték hálójukat. Ezt bizonyítja a világon felfedezett legrégebbi pókháló, illetve a beleesett zsákmány. Egy Dél-Angliában felfedezett 140 millió éves borostyán konzerválta a pókhálót.

 

A borostyánba zárt lelet

Brit hobbigeológusok fedezték fel a világ legrégebbi pókhálóját. A 140 millió éves fonalak a dél-angliai tengerpart krétafalában, borostyánba zárva őrződtek meg az utókor számára. Az Oxfordi Egyetem kutatója, Martin Brasier és csapata a szenzációs leletet a Journal of the Geological Society című geológiai folyóirat aktuális számában tette közre. A hobbigeológusok pár éve leltek rá a borostyánra Hastings kikötővárostól nem messze. Brasier becslése szerint az ásvány röviddel azelőtt keletkezett, hogy az első virágos növények megjelentek volna a Földön.
Kivételes méretű borostyándarab
(1120 g)
A lelet rendkívül ritka, a krétakor legelső időszakából származik, és ezzel az egyik legrégebbi zárványos borostyán a világon.
Ebből következően a pókok már a dinoszauruszok korában is léteztek. A fonalak egy, a keresztes pókhoz hasonló fajtól származnak. A pókháló fonalain még a fajra jellemző ragacsos cseppek is kivehetők, amelyek a zsákmány megfogását szolgálták.
A kutatócsapat úgy vélekedik, hogy a pókhálót gyanta vette körül, amelyet az akkori fák valószínűleg egy tűz miatt termeltek. A gyanta ezt követően lerakódott egy nagy tó fenekén, ahol borostyánkővé keményedett, a krétafal eróziója révén pedig újra előbukkant.
A pókhálón kívül a kutatók még növényi részeket és ősrégi mikrobákat is találtak a dinoszauruszok korából. Úgy vélik, megtalálták az első bizonyítékot annak a baktériumnak a létére, amely a fát és a gyantát talajjá alakítja át. (Forrás: THE-portál)


www.mimicsoda.hu