Új dinoszauruszt fedeztek fel

Egy amerikai paleontológus csapat új dinoszauruszt fedezett fel, amelyet Abydosaurusnak neveztek el. A kutatást 4 lelet alapján kezdték meg. Az őshüllő a gigantikus, hosszú nyakú és hosszú farkú, négy lábon cammogó növényevők (Sauropodák) közé tartozott, mint amilyen például a jól ismert Brachiosaurus. Ha érdekel az új dinófaj, olvasd el cikkünket!

Így festhettek az Abydosaurusok

Új dinoszarurusz az USA-ban
Amerikai kutatók egy új dinoszaruruszt, egy Sauropoda fajt írtak le 4 koponyalelet alapján. Ezeket az USA-ban, egy kőfejtőben találták. A lelet azért rendkívül ritka, mert a Sauropodák koponyája vékony és lágy szövetekkel összekapcsolt csontokból épül fel, és emiatt nagyon ritkán fosszilizálódik. Így aztán az állat elpusztulása után a koponya csontjai könnyen és gyorsan elváltak egymástól, és szétestek. Az őslénykutatók számára különösen fontos, hogy egyszerre 4 koponyát is találtak, amiből kettő teljesen sértetlen, és ezekből az óriás növényevők táplálkozási szokásairól is információk nyerhetők.

A csontok kiásása
A Brigham Young University geológus kutatói légkalapácshoz és kőzetvágó fűrészhez folyamodtak, hogy hozzájussanak a 105 millió évvel ezelőtt kőzetté vált, és szó szerint kőkemény homokkőben fekvő csontokhoz. Az egyik ponton a nemzeti park munkatársai még robbanóanyagot is bevetettek, hogy eltávolítsák a csonttartalmú réteg fölötti meddő képződményeket. A maradványok a nemzeti park látogatóközpontjától nem messze kerültek elő. A látogatóközpont arról nevezetes, hogy ott több ezer csont látható az eredeti helyén, egy hatalmas méretű, kiemelt homokkőtáblában.

Egy brit geológus az egyik szinte tökéletesen megmaradt csonttal

A koponyákat ideiglenesen az egyetem őslénytani múzeumában állították ki, ahol a látogatók azt is megfigyelhetik, ahogy a hallgatók preparálják az Abydosaurus további csontjait. A geológushallgatók elmondása szerint ez nem mindig egyszerű feladat, mert például az is nehézséget jelent, hogy akkora lábujjcsontokat szedjenek ki sértetlenül a kőzetből, amelyek egyenként is nagyobbak, mint a preparáló keze.
 
A  Sauropodák szokásai
A kutatók szerint a Sauropodák nem rágták meg a táplálékot, hanem csak letépték és lenyelték. A koponyájuk csak körülbelül 1-2 század részét képviselik az állatok teljes testtérfogatának, és nem alakult ki bonyolult rágási mechanizmus. Valamennyi Sauropoda növényekkel táplálkozott, és fogaik folyamatosan cserélődtek életük során. A jura időszakban a Sauropodák fogai még nagyon különböző alakúra nőttek. A kréta időszak végére, a dinoszauruszok kihalása előtti korszakra azonban már valamennyi Sauropodának keskeny, ceruzaszerű fogai voltak. A most feltárt  Abydosaurus fogainak alakja valahol a kettő közé sorolható, jelezve a változás irányát a kisebb fogak és a gyorsabb fogcserélődés felé.ű
Ha érdekel a téma, lapozd fel Dinoszauruszok című kötetünket!


www.mimicsoda.hu