Az emberiség első szimbólumai

Sokféle lelettel találkoztak már a felfedezők és a régészek, amióta az emberiség történelmének, kultúrájának kutatása foglalkoztat minket, ám most egy újabb meglepő lelet került elő. Strucctojások színes héjába karcolt mintákat találtak Afrikában, egy barlangban. Mielőtt a húsvéti tojások mintázatának jelentését kezdenénk kutatni, vethetünk egy pillantást a kőkori ember tevéknységére is. Ha érdekel, milyen mintákat, jeleket találtak a tojáshéjakon, olvasd el cikkünket!

A megtalált darabokon a leggyakrabban használt minták láthatók

Mire jó a stucc tojásának héja?

Strucctojásokra karcolt mintákra bukkantak Afrika déli részén egy barlangban. A meglepő felfedezésre a közelmúltban került sor: a rovátkákkal borított strucctojások töredékeire, mint az elvont gondolkodás legkorábbi bizonyítékára tekintenek a tudósok.
A leletek kora hozzávetőleg 60 ezer év, ez a kőkorszakra esik. A Fokvárostól 180 kilométerre található barlangban 270 strucctojáshéj-töredéket találtak. A leletről az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában adtak először hírt a kutatók.
Az évezredek pusztítása nyomán csupán két-három centiméteres töredékek maradtak fenn, azonban ezek közül néhányat sikerült összeilleszteni. A legnagyobb rekonstruált darabka négyszer nyolc centiméteres. A leggyakrabban használt minta párhuzamos vonalakból és az ezekre egyenlő távolságban merőlegesen elhelyezett
rövidebb barázdákból áll.

Az emberiség első szabályos motívumai?

A kutatócsoport a minták tömkelegéből arra következtetett, hogy a motívumokat bizonyos szabályok és geometriai koncepciók határozták meg. A tárgyakat gyűjtötték és őrizgették, valószínűleg varázslatos jelentőségük lehetett a kőkori vadászok és gyűjtögetők mindennapi életében. Az ismétlődő minták arra utalnak, hogy a korai kézművesek és művészek egyfajta jelképrendszert alakítottak ki.
A művészien megmunkált strucctojások az ember mai szociális, kulturális képességeinek alapjáról árulkodnak: megmutatják milyen lehetett hatvanezer évvel ezelőtt, azaz mintegy tízezer évvel Európába és Ázsiába történő "kivándorlása" előtt, az Afrikában élt ember gondolkodása.

Forrás: Origo





www.mimicsoda.hu