A halak lehallgatják üldözőiket, így mentik a bőrüket

Hallgatóznak a halak? Eddig erről keveset tudtunk. Amerikai tudósok kiderítették, hogy bizonyos halak meg tudják különböztetni az őket üldöző fajok hangjait – kihallgatják, mit beszélnek –, így időben elmenekülhetnek. Ha kíváncsi vagy, milyen halak használják James Bond módszereit, olvasd el cikkünket!

Az ördöghal meghallja...
A halakról először bizony nem a jó hallás jut eszünkbe, hiszen sok fajról azt sem tudjuk, hallanak-e egyáltalán. Egy nemrégen lezajlott amerikai kutatás azonban meglepő adatot tárt fel: vannak olyan halak, amelyek „lehallgatják” a többi tengerlakó víz alatti beszélgetéseit, így megtudják, merre járnak a rájuk vadászó ragadozó fajok, és elmenekülnek előlük.
Lehallgatják üldözőiket, és fejvesztve menekülnek? Ez olyasmi, mint ami a kémregényekben vagy a James Bond-filmekben történik az emberekkel, de itt most a halak a sztárok. Ez a jelenet tehát a tenger mélyén, Florida partjainál zajlik.
... a delfin közeledtét


Egy itt élő fenéklakó hal, az öböllakó ördöghal a delfinek kedvenc csemegéje. A tengerbiológusok megfigyelték, és később kísérletekkel igazolták, hogy az ördöghalak képesek felismerni a rájuk vadászó delfinek hangját. A tudósok a kísérleti állatokból vért is vettek, melyből kiderült, hogy a vérmintában magas volt a stresszhormon aránya. Ez az anyag akkor keletkezik, amikor az állatok megijednek valamitől, ugyanakkor ez serkenti is őket a gyors menekülésre. Az ördöghalak tehát kihallgatták üldözőiket, majd mikor felismerték, hogy egyre közelednek, fejvesztve menekültek, és életben maradtak.

Ha szívesen olvasnál még többet a tenger élővilágáról, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat Óceánkutatás, Cápák és ráják vagy a Bálnák és delfinek című köteteit.



www.mimicsoda.hu