A nyitnikék

"Nyitni kék, nyitni kék, nyitni kék"! – tudod melyik madarunk jelzi így a tavasz érkeztét? A dallam egyik legismertebb madarunktól, a széncinegétől ered. Tréfásnak tűnő régies nevei: küncsics, tökcinege, szegcinege, tükrös cin, szenes cin, cince. Tudományos neve: Parus major. A mérsékelt égöv, így hazánk tipikus madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011-ben őt választotta az év madarának.

Hermann Ottó, ornitológus

A cinegéről
Herman Ottó, nemzetközileg elismert ornitológusunk – aki létrehozta és haláláig vezette az 1893-ban megalakult Magyar Ornitológiai Központot – így ír széncinkéről: „Nyugtalan, dolgos, hangos és mindig jókedvű; hajnaltól napestig folyton munkálkodó”.
A verébalakúak rendjébe, ezen belül a cinegefélék családjába tartozik. Szinte egész Európa területén megtalálható, de a mediterrán éghajlatú Észak-Afrikában és a Közel-Kelet kevésbé száraz vidékein is megél. Ázsiában Oroszországtól Japánig és Kínától Indiáig hatalmas területen találkozhatunk vele. Egyedül a különösen hideg és a sivatagos övezeteket kerüli.

Táplálkozása
Mindenevő madár: étlapján főleg rovarok, ízeltlábúak: pókok,

Plakát a 30-as évekből: Már akkor is tudták, mennyire hasznos madár a cinke

szöcskék poloskák, és hernyók szerepelnek, így fontos szerepet tölt be a biológiai védekezésben.
A nagyobb vagy keményebb falatokat karmos lábukkal a fákhoz szorítják, erős, hegyes csőrükkel feldarabolják és lenyelik. Akár a fákból is kiszedik a hernyókat, petéket. Télen főképp az olajos magvakat fogyasztják. Ilyenkor akár más madarakhoz, például a kék cinegéhez vagy az őszapóhoz csapódva csapatokat is alkothatnak. A hideg évszakban gyakran elkóborolnak táplálékkeresés közben, de nem vándormadarak, ezért télen segíthetünk nekik a táplálékszerzésben madáretető kirakásával.
 
Fészekrakása
Tavasszal a tojó szűk nyílású odút keres a fán, abba rakja le 6-14 tojását. A fészeklakó fiókáknak mind a két szülő gondját viseli. A széncinege erdőkben, parkokban, kertekben és mesterséges fészekodúkban is szívesen fészkel. A mélyedésben puha, kényelmes fészket hoz létre gyökerekből, fűszálakból,

Cinkék és őszapók társulása

mohából, amit szőrszálakból készített bélése tesz teljessé. Fészkét, területét énekelve védi a betolakodókkal szemben.
Évente általában kétszer költ, tavasszal és nyáron. A költésben mindkét szülő felváltva részt vesz. A fiókák kb. két hét költést követően kelnek ki. A fészeklakó utódokat szintén a pár mindkét tagja eteti, elsősorban hernyókkal. A kis cinegék 20-22 nap elteltével repülnek ki. Fontos azt is tudni róluk, hogy a fiókák a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják az odút, ezért a kertben talált tollas fiókákat nem kell "megmenteni", a szülők gondoskodnak róluk.
 
Élettere és fontossága
Kedveli az idősebb tölgyeseket, fenyveseket, de mezőgazdasági területeken, városi parkokban és kertekben is elterjedt. A faj nem veszélyeztetett, nem csökken az állománya; alkalmazkodóképes maradt, így a nagyvárosok belső kerületeiben is megél és mesterséges odúkkal is jól telepíthető.
2009-ben közel 15 ezer darabot gyűrűztek meg belőlük jól követhetőségük érdekében, és ezzel a legtöbbet jelölt fajok közé tartoznak.
Akkor vajon miért éppen ez a madár 2011 madara? Éppen gyakorisága miatt nyerte el idei kitüntetett címét, mert az egyesületben úgy vélik, jelenléte megmutatta, mennyire fontos a lakosság részvétele a madárvédelemben. Szükség van egy olyan pozitív példára, ami azt igazolja, hogy mindannyian tehetünk korunk egyik legnagyobb kihívása, az élőhelyrombolás, a fajok eltűnése ellen.

Ornitológus = Madártannal foglalkozó tudós

Ha érdekel a téma, lapozd fel Madarak című kötetünket!


www.mimicsoda.hu